Sfeerverlichting keuken

sfeerverlichting keukenEen keuken is in de eerste plaats een werkruimte waar voedsel wordt bereid. Om op een veilige manier te kunnen omgaan met scherpe en hete voorwerpen moet de keuken goed en voldoende verlicht worden. De keuken is ook de ontmoetingsplaats van de familie, waar huiselijkheid en gezelligheid belangrijk zijn. Er zijn dus verschillende soorten verlichtingen nodig.
Een goed verlichtingsplan voor een keuken is samengesteld uit de basisverlichting, de werkverlichting en de sfeerverlichting.

De basisverlichting

De basisverlichting verlicht de volledige keuken zodat, een duidelijk overzicht mogelijk is. Een groot lichtpunt of een aantal spotjes zijn hiervoor voldoende.

De werkverlichting

Bij het aanrecht, het kookgedeelte en de tafel is extra licht nodig. Doorgaans wordt hier diffuus licht gebruikt met een minimum aan schaduwen. Dit bereikt u met de moderne tl-verlichting of met armaturen waarin matglas verwerkt is.

De sfeerverlichting

Mooie of interessante hoekjes in de keuken kan men extra in de verf zetten. De lichtbron hoeft niet sterk te zijn, als zij maar subtiel is en gezelligheid uitstraalt. Zij kan bv. als enige verlichting gebruikt worden tijdens een leuke tv-avond. De sfeerverlichting vermindert dan niet alleen de schok van een helverlichte keuken, zij is ook voordelig want niet alle lichten hoeven te werken om die grote zak chips uit de kast te halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *